GMINA STRONIE ŚLĄSKIE wraz z ZESPOŁEM SZKÓŁ SAMORZĄDOWYCH W STRONIU ŚLĄSKIM
realizuje projekt pn. „Rozwój kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Samorządowych w Stroniu Śląskim” współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego na lata 2014-2020
Okres realizacji: od 2018-09-03 do 2020-08-28
Celem głównym projektu jest wzrost kompetencji zawodowych uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół
Samorządowych w Stroniu Śląskim poprzez zwiększenie dostępności do wysokiej jakości innowacyjnego kształcenia dostosowanego do potrzeb rynku pracy, także we współpracy z pracodawcami.
Grupa docelowa - wsparcie jest skierowane do uczniów kształcenia zawodowego, kształcących się w Technikum prowadzonym w Zespole Szkół Samorządowych w Stroniu Śląskim.
Formy wsparcia:
- Staże zawodowe organizowane u pracodawców lub przedsiębiorców - udział 40 uczniów ZSS w stażu zawodowym, w tym 20 uczniów z kierunku technik hotelarstwa i 20 uczniów z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Zaplanowano udział każdej osoby w 150 godzinnym stażu. Za udział w stażu przewidziane jest stypendium w kwocie 1 980,00 zł.
- Organizacja kursów i szkoleń, w tym certyfikowanych:
- Technik żywienia i usług gastronomicznych:
- Szkolenie: psychika a odżywianie - podstawy psychologii żywienia; zaburzenia żywieniowe: bulimia, anoreksja i ortoreksja.
- Warsztaty zdrowego gotowania - wprowadzenie do dietetyki, układanie diet, np. dieta lekkostrawna, dieta odchudzająca, diety alternatywne, dieta sportowca, wybrane kuchnie: np. kuchnia wegetariańska i wegańska; superfoods.
- Technik hotelarstwa:
- Szkolenie: turystyka zdrowotna - podstawy SPA & Wellness; turystyka uzdrowiskowa; projektowanie, finansowanie, marketing w ośrodkach SPA & Wellness.
- Szkolenie: revenue management (zarządzanie przychodami) - wprowadzenie do RM; statystyka w kształtowaniu polityki RM; zarządzanie kanałami dystrybucji i ceną; systemy hotelowe i inne narzędzia w RM; RM w małych i średnich obiektach hotelowych
- Kurs: animacje sportowe (narciarstwo biegowe i zjazdowe) - podstawy animacji w narciarstwie biegowym i zjazdowym z naciskiem na grupy wiekowe: seniorzy i dzieci.
- Technik żywienia i usług gastronomicznych i technik hotelarstwa:
- Kurs narciarstwa - kurs kwalifikanta/ pomocnik instruktora PZN - zajęcia teoretyczne i praktyczne wraz z egzaminami.
- Kurs baristy z uzyskaniem certyfikatu - nauka przygotowywania prawidłowego espresso, cappuccino, latte macchiato, flat white; poprawnego spieniania mleka i łączenia go z kawą; konserwacji ekspresu ciśnieniowego.
- Kurs językowy zawodowy dedykowany (dwie grupy - język angielski i dwie grupy język niemiecki) - będzie to intensywny kurs języków obcych zawodowych ukierunkowanych na specyfikę pracy w w/w zawodach.
- Doradztwo edukacyjno – zawodowe:
- Konsultacje indywidualne
- Zajęcia grupowe
- Pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych - objęcie pomocą minimum 5 uczniów, którzy w poprzedzającym roku szkolnym legitymować się będą szczególnymi wynikami w nauce. Stypendium w kwocie 1000,00 zł/-m-c.
- Technik żywienia i usług gastronomicznych:
Udział w projekcie jest bezpłatny!
Szczegółowe informacje można uzyskać w biurze projektu:
- Koordynator projektu: Kamil Bieńkowski, tel.: +48 698 778 478; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Asystent koordynatora: Kamila Drelich, tel.: +48 509 768 246; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
ZAŁĄCZNIKI: